ECONOMIA

ECONOMIA

Marcos Campoy, portaveu d’Iniciativa per Castelló i Paco González, representant de Gecen, presentaren el debat d’alternatives econòmiques: l’economia del bé comú i el new green deal.  Algunes idees

Connexió Economia Bé Comú (EBC) amb New Green Deal (NGD)
– La necessitat del NGD ve motivada per varis factors, entre ells l’esgotament dels recursos naturals i en canvi climàtic. Fet que encaixa molt bé amb la transició econòmica del fi monetari al fi social/medi ambiental.
– El NGD és una proposta des de d’alt (siga Europa o d’altres institucions) mentres la EBC va construint des de baix (persones i cooperació). Però el NGD pot connectar ,o replicar ràpidament, capacitats generades per projectes fets a mida local amb la EBC.
– La EBC demana dignitat al treball (salari digne, etc) i creació d’ocupació. El NGD necessita qualificació professional (salari digne) pel desenvolupament tecnològic que necessita i és l’únic model que diu com crear ocupació amb futur. Ningú esta dient a data de hui com es pot crear ocupació amb treball digne i respectant el medi ambient més que el NGD.
– Democràcia i transparència: el model econòmic de lliure mercat ni és democràtic ni és transparent. Tant el NGD com la EBC exigeixen no ocultar els costos reals d’allò que fem. A la EBC amb el Balanç del bé comú. Al NGD, per exemple, no amagant els costos ocults de l’actual model energètic basat en nuclears i combustibles fòssils.
El NGD vol dir substituir uns llocs de treball per altres?
Evidentment hi haurà un procés de substitució de llocs de treball en algunes activitats i també és crearan de nous. Per exemple, és crearan de nous en la gestió dels residus o en la rehabilitació energètica d’edificis. I es substituiran alguns llocs, però creant més a canvi, amb les renovables per ser aquestes intensives en mà d’obra degut a la curva d’aprenentatge o “maduresa” d’aquestes tecnologies en una etapa més inicial que les energies fòssils.
El Balanç del bé comú no té una alta dosi de subjectivitat igual que el Balanç financer?
Un dels factors bàsics de l’elaboració del Balanç del bé comú és la participació de tots els agents que intervenen en l’organització analitzada: empleats, proveïdors, clients, finançadors, auditors i consumidors. Tots poden participar en l’elaboració dels valors que conformen la Matriu del bé comú: dignitat, solidaritat, sostenibilitat ecològica, justícia social, participació democràtica i transparència. La publicació de les conclusions amb accesibilitat total (web) per a qualsevol que estiga interessat i la claredat dels conceptes amb els que s’elabora fan que el grau de subjectivitat quede minimitzat.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s