Economia

Nou paradigma de propietat: Renda Bàsica Universal

Juan Manuel Telechea va presentar aquesta proposta en un acte realitzat el 10 de desembre a un local cedit al carrer Oviedo 3 de Castelló. La xerrada estava programada com part de l’inici d’activitats de Molts Mons, encara en periode d’ajust. Voliem presentar una visió de l’economia pensada per les persones i no pes als interessos de les elits.

La proposta complementava la recent xerrada-debat d’alternatives econòmiques [“L’economia del bé comú i el new green deal”] presentat per Marcos Campoy i Paco González  cel·lebrada fa un parell de setmanes. El conjunt mostra, esperem, l’intent de buscar un nou llengutage econòmic lluny de les tramposes xifres macroeconòmiques que ens venen.

Les activitats aniran incrementant-se en els propers mesos i confiem acabar el curs AMB una programació consolidada que interessi a una quantitat cada dia més gran de ciutadans.

LA PROPOSTA

Recordant com va calar en la societat americana la realització pel Tea Party d’una proposta senzilla amb pocs punts però amb molta força i impacte, es proposan tres propostes amb la capacitat de provocar canvis substancials front a les crisis succesives del capitalisme:

1. Renda Bàsica Universal  (RBU)

Una RBU que complisca de veritat amb els criteris de cobrir les necessitats bàsiques i que ser universal, es a dir, per a tots amb independència de la seua condició.  I per fer-la possible, en la proposta de Juan Manuel, cal desmercantilitzar-la tot creant una cistella de necesitats bàsiques fora dels mercats com serien:

    – vivenda
    – sanitat
    – educació
    – energia
    – treball
2. Lliure circulació de persones
Una de les coses bones de la Unió Europea va ser la lliure circulació de persones. Pot ser aquest és un bon moment per plantejar una proposta amb aquesta força a Europa davant de les continues i lamentables noticies d’afonament de vaixells a Lampedusa o dels vallats a Melilla. És una qüestió de drets humans i no cal patir per efectes crida quan és Europa qui va a la baixa en el món.
3. Desarmament
A més de les conseqüencies que tots coneixem de l’escalada armamentística al món (guerres, bombardejos, violència als carrers…) cal preguntar-se com és possible que els Estats estiguen apostant per aquesta indústria. I també pensar tots els destins alternatius a aquestes inversions per a fer coses positives per als ciutadans.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s